Kuntavaalit on nyt käyty, kansa on puhunut ja valtuustojen koostumus on tarkistuslaskentaa vaille valmis.
Oma äänisaaliini vaaleissa oli 155. Ennakkoon en osannut odottaa näin hyvää tulosta ja siksi olenkin ollut vilpittömän kiitollinen kaikille minua äänestäneille. Samalla on kuitenkin mieleen hiipinyt huoli siitä, miten täyttää kaikkien äänestäneiden odotukset tulevalla valtuustokaudella, kun tiedetään, että alkava kausi on kunnallemme yksi sen historian haasteellisimmista.
En voi luvata voivani täyttää kaikkia odotuksia. Sen voin kuitenkin luvata, että tulen yrittämään parhaani, että teidän asianne olisivat esillä Vihdin päättävissä elimissä aina valtuustosta lautakuntiin saakka, ja että Vihti olisi erinomainen paikka asua myös alkavan valtuustokautemme jälkeen.
Kiitoksia jaettaessa tulee muistaa myös niitä, jotka jaksoivat uskoa ja tehdä työtä vaalikampanjani hyväksi. Sain koottua ympärilleni pienen, mutta uutteran porukan, jotka näkivät tärkeäksi antaa tukensa vaaleja edeltävässä urakassa. Erityiskiitokset etenkin Paulille, Tuomolle ja Timolle.
Suurimmat kiitokset haluan kuitenkin esittää perheelleni ja erityisesti vaimolleni. Ilman perheen tukea ei tähän urakkaan olisi ollut mitään mahdollisuutta lähteä. Perheellisenä, viiden lapsen isänä, on turha lähteä hakemaan ylimääräisiä projekteja perhe-elämää hankaloittamaan, mikäli tästä ei ole tehty yhteistä päätöstä.
Saadun tuen lisäksi olen voinut käydä vaimoni kanssa hyödyllisiä keskusteluja kunta-asioihin liittyen. Keskusteluissa esitetyt kokemukset ja erilaiset näkemykset ovat tuoneet omiin mielipiteisiin syvyyttä ja laajuutta, joista on varmasti hyötyä tulevalla valtuustokaudella. Toivottavasti nämä keskustelut saavat jatkua.
Myös lapset ovat olleet vahvasti mukana. Vaali-illan jälkeisenä aamuna, kun menin herättämään esikoistamme kouluun, kuului peiton alta innokas kysymys: "Pääsitkö?". Myöntävän vastauksen saatuaan levisi tytön naama leveään virneeseen, eikä aamuväsymyksestä ollut tietoakaan.
Kiitosten jälkeen on työnteon aika. Vihtiläisten valitsema uusi valtuusto kokoontuu vasta ensi vuoden puolella, mutta ennen sitä kokoonnutaan miettimään luottamustehtävien jakoa eri puolueiden ja valtuutettujen välillä. Toivon, että äänestäjien puhe ei rajoittuisi pelkästään vaaleihin, vaan keskusteluyhteys säilyisi niin, että tieto kunnan asioista kulkisi molempiin suuntiin enstistäkin paremmin.
Omalta osaltani pyrin edistämään avointa tiedonkulkua sillä, että kirjoitan kuntalaisia koskevista asioista blogissani. Myös kampanjaa varten luodut facebook-sivut tulen pitämään pystyssä, jotta voin sitä kautta välittää tietoa Vihtiin liittyvistä asioista.
Haluan vielä kerran kiittää kaikkia äänestäneitä ja tukeneita, sekä toivottaa teille menestystä tuleville vuosille.
Ilkka
tiistai 30. lokakuuta 2012
sunnuntai 14. lokakuuta 2012
Ajatuksia päivähoidosta
Olohuoneemme ikkunasta avautuvaa näkymä on monipuolinen: peltoa, metsää ja asutusta. Asuintalojen kattojen takaa loistavat Prisman valot. Pellon reunalla kulkee juna, joka pysähtyy lastaamaan puutavaraa Nummelan asemalle. Kunnantalon katto siintää kaukaisen metsäkaistaleen takaa. Sitä kehystävät harjun metsäiset rinteet, joiden lomasta näen lentokoneiden nousevan ja laskeutuvan. Näkymässä yhdistyy paljon sellaista, josta Vihdissä pidän. Perheemme on nyt parin vuoden ajan asunut täällä ja kuvattu maisema selittää paljolti sen, minkä takia olemme viihtyneet niin hyvin: Vihti on monipuolinen kunta, jossa lapsiperheen on hyvä asua.
Miellyttävästä maisemasta huolimatta tiedän, että valoisien näkymien taakse kätkeytyy myös paljon huolta. Näkymiä synkentävät etenkin talouteen liittyvät seikat, sillä kotikunnassamme joudutaan miettimään tarkkaan sitä, kuinka turvata kuntalaistemme peruspalvelut niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Meidän perheemme ei ole ainoa, joka on viime vuosina mieltynyt Vihtiin, muuttanut tänne ja tarvitsee nyt erilaisia palveluita viihtyäkseen täällä jatkossakin.
Pienten lasten isänä olen etenkin huolissani päivähoitopalveluiden riittävyydestä. Tiedän, että päivähoitopalvelut haukkaavat merkittävän osan Vihdin kunnan vuosibudjetista, mutta tästä palvelusta ei ole mitään syytä tai mahdollisuutta tinkiä. Vanhempien on päästävä töihin ja voitava luottaa, että heidän lapsensa saavat työpäivän aikana hyvää ja laadukasta hoitoa. Siitä huolimatta on syytä muistaa, että yhden lapsen päivähoitokustannus on lähes 1000 euroa kuukaudelta ja hoitoa tarvitsevien lapsien määrä kasvaa kunnassamme jatkuvasti. Siksi myös päivähoidon, kuten kaikkien toimintojen kohdalla, on mietittävä, onko toimintaa mahdollista jollain lailla tehostaa.
Yksi keino tehostamiseen ja säästämiseen on lasten kotihoito Kelan kautta saatavalla yksityisen hoidon tuella. Tämä päivähoidon malli mahdollistaa lastenhoitajan palkkaamisen kotiin, ja ainakin omassa perheessäni kokemukset ovat olleet pääasiassa myönteisiä. Mikäli olisimme vieneet neljä lastamme päiväkotiin hoidettaviksi, olisivat hoidon kustannukset olleet kunnalle tuhansia euroja kuukaudessa. Palkkaamamme hoitaja sen sijaan maksoi kunnalle alle 800 euroa kuukaudessa.
Kuvailemassani mallissa kustannuksia syntyy kunnalle sen mukaan, kuinka paljon se haluaa maksaa yksityisen hoidon tuen päälle, eli tukea kotihoitoa kuntalisän avulla. Vihdissä tuen määrä on 220 euroa per (alle esikouluikäinen) lapsi. Työnantajavelvoitteet jäävät perheen vastuulle. Hyvinä asioina voidaan mainita myös, että lastenhoitajan tullessa hoitamaan lapsia kotiin, säästytään joka-aamuiselta härdelliltä, kun lapsia ei tarvitse herätellä, pukea ja kuljettaa päiväkotiin. Se on siis usein perheelle miellyttävämpi hoitovaihtoehto ja saattaisi myös madaltaa monen alle 3-vuotiaan lapsen vanhemman kynnystä palata takaisin työelämään.
Kuvailemassani mallissa kustannuksia syntyy kunnalle sen mukaan, kuinka paljon se haluaa maksaa yksityisen hoidon tuen päälle, eli tukea kotihoitoa kuntalisän avulla. Vihdissä tuen määrä on 220 euroa per (alle esikouluikäinen) lapsi. Työnantajavelvoitteet jäävät perheen vastuulle. Hyvinä asioina voidaan mainita myös, että lastenhoitajan tullessa hoitamaan lapsia kotiin, säästytään joka-aamuiselta härdelliltä, kun lapsia ei tarvitse herätellä, pukea ja kuljettaa päiväkotiin. Se on siis usein perheelle miellyttävämpi hoitovaihtoehto ja saattaisi myös madaltaa monen alle 3-vuotiaan lapsen vanhemman kynnystä palata takaisin työelämään.
Suurin haaste mallissa on se, että kun lastenhoito on järjestetty kotona, tuo hoitajan sairastuminen kohtuuttomia ongelmia perheen vanhempien työnteolle. Etenkin toistuvat ja pidemmät sairauslomat aiheuttavat todella hankalia tilanteita, joista leviävät tarinat ovat yksi suurimpia esteitä lasten kotihoidon yleistymiselle.
Kun lastenhoitaja ilmoittaa aamulla liukastuneensa ja taittaneensa jalkansa kertoen, että tulee olemaan arviolta seuraavat kaksi viikkoa sairauslomalla, ei tilanteessa alkuun tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Korvaavaa päivähoitoa ei näin lyhyellä varotusajalla ole saatavilla ja paniikki on usein melkoinen, kun yritetään miettiä tuleviksi päiviksi korvaavaa lastenhoitoapua, sillä useimmiten työnantajien mielipide on, että lastenhoitajan sairastuminen ei ole palkallisen poissaolon peruste.
Ilmeisistä hyödyistä ja kustannussäästöistä huolimatta minua jaksaa aina ihmetyttää, miksi mallia, jossa yksityisen hoidon tuella palkataan kotiin lastenhoitaja, ei käytetä nykyistä enempää ja miksi sitä ei tarjota perheille kovin aktiivisesti. Mikäli tulisin valituksi valtuustoon, selvittäsin, miten perheiden olisi mahdollista helpommin palkata yksityisen hoidon tuella hoitajia. Samalla voisi miettiä vaihtoehtoja siihen ongelmaan, joka yksityisen hoidon tuella palkattavan hoitajan sairauslomiin liittyy. Onhan perhepäivähoidossakin oleville lapsille tarjolla aina varahoitopaikka perhepäivähoitajan sairastumisten varalle. Samaa periaatetta voisi miettiä myös tähän päivähoitomalliin.
Ilkka Sivula
sunnuntai 7. lokakuuta 2012
Vapaaehtoistyö kaipaa arvostusta
Julkisen sektorin haasteisiin tarjotaan
ratkaisuksi muun muassa kuntauudistusta, jonka tavoitteena on kuntaliitoksin
vahvistaa kuntien mahdollisuuksia selvitä ongelmistaan. Keskustelusta puuttuu
kuitenkin yksi keskeisimmistä yhteiskunnan osa-alueista: kolmannen sektorin
roolia palveluiden järjestämisessä ei ole otettu huomioon juuri lainkaan. Tämä
kertoo arvostuksen puutteesta, joka taas johtuu niistä vaikeuksista, joita liittyy
vapaaehtoistyön tulosten mittaamiseen.
Kuntavaalien lähestyessä on käyty
keskustelua kuntien haasteista liittyen sosiaali- ja terveyspalveluiden
järjestämiseen. Keskusteluiden ytimessä on ollut kysymys siitä, kuinka julkisen
sektorin on mahdollista selvitä tulevaisuudessa erityisesti erikoissairaanhoidon
aiheuttamista menoista. Ongelmaan tarjotut ratkaisut tuovat vaihtoehtoja
ainoastaan syntyvien kustannusten kattamiseen: ongelmien syihin ei oteta kantaa
ja ennaltaehkäisy on jäänyt ratkaisuissa liian vähälle huomiolle. Mitä enemmän
ennaltaehkäisevää työtä laiminlyödään, sitä suuremmaksi kasvaa yhteiskunnan
kokonaiskustannus, kun ongelmia lähdetään jälkikäteen korjaamaan.
Yksi tärkeimmistä ennaltaehkäisevän
työn muodoista on kolmannella sektorilla tapahtuva vapaaehtoistyö. Työtä
tehdään erilaisten järjestöjen kautta, tarkoituksena edistää ihmisten hyvinvointia.
Suomen
väestökehityksen kannalta on tärkeää, että järjestötyössä on mukana paljon
ikäihmisiä. Aikaansaamansa avun lisäksi he verkostoituvat ja houkuttelevat toimintaan
muita vastaavassa elämäntilanteessa olevia. Aktiivinen toiminta vapaaehtoistyön
parissa vähentää täten myös syrjäytymisen riskiä. Ilmeisistä hyödyistä
huolimatta vapaaehtoistyölle ei tunnu aina löytyvän arvostusta.
Arvostuksen puute johtunee siitä, että
kolmannen sektorin käyttöön ei ole kehitetty riittävän hyviä mittareita, joilla
kyettäisiin osoittamaan toiminnasta saatuja tuloksia. Myös vapaaehtoisille
olisi hyötyä, mikäli heillä olisi käytössään välineitä, joilla voitaisiin
osoittaa tehdyn työn arvo. Samalla he voisivat kehittää toimintaansa ja kohdentaa
sitä niin, että tulokset olisivat mahdollisimman hyvin linjassa tavoitteiden
kanssa.
Mittarien kehittäminen ja sitä kautta
kolmannen sektorin tukeminen auttaisi suomalaista järjestökenttää
huomattavasti. Arviointimenetelmien myötä vapaaehtoistyön arvostus saataisiin
kasvuun ja tästä voisi syntyä itseään ruokkiva positiivinen kierre, kun yhä
enemmän kansalaisia saataisiin tekemään työtä yhteisen hyvinvoinnin parantamiseksi.
Vapaaehtoistyön lisääntyminen taas vähentäisi julkisen sektorin taakkaa
palveluiden tuottamisessa.
Järjestöjen tukemisessa mallia
voitaisiin ottaa elinkeinoelämän tueksi luoduista rakenteista. Lähes jokaisessa
kunnassa on elinkeinoasiamies tai vastaava, jonka vastuulla on tukea
paikallista yritystoimintaa. Vastaavalla tavalla voitaisiin tukea myös
paikallisia yhdistyksiä. ”Järjestöasiamies” olisi yhdistysten tukena toiminnan
tulosten arvioinnin kehittämisessä, käytännön ongelmien ratkaisemisessa, sekä
linkkinä yhdistysten, elinkeinoelämän, valtion, kuntien ja yhdistystoiminnan
rahoittajien välillä.
Kolmannen sektorin on mahdollista
vähentää julkisen sektorin ongelmia vapaaehtoistyön avulla, mutta tähän
vaaditaan kaikkien yhteiskunnan osa-alueiden yhteistyötä. Arviointimenetelmien
kehittäminen ei voi jäädä yksin järjestökentän tehtäväksi, sillä tuloksista
hyötyy koko yhteiskunta. Toivoa sopii, että kuntavaaleissa valitut valtuutetut
ottavat kolmannen sektorin potentiaalin huomioon, kun alkavat tehdä päätöksiä
palveluiden järjestämisestä.
perjantai 28. syyskuuta 2012
Hyvinvointi luodaan kotona
Koti on hyvinvoinnin perusta ja kodeissa tehtävän työn arvostusta tulee kasvattaa. Ainoastaan arvostusta kasvattamalla voidaan varmistaa, että kodeissa jaksetaan tehdä laadukasta kasvatus- ja lastenhoitotyötä. Keskustan vaalikampanjan tunnuslauseen taustalla on ajatus, että hyvinvointipalveluita tuotaisiin mahdollisimman paljon sinne, missä ympäristö on paras mahdollinen: meidän omiin koteihin.
Keskusta on ottanut vaalikampanjansa tunnukseksi lauseen: "On kotiin tulon aika". Tämä teema on jakanut mielipiteitä internetin eri keskustelupalstoilla. Osa pitää lausetta liian "lällynä", osan mielestä tällä yritetään vain kalastaa perussuomalaisiin loikanneita ex-keskustalaisia takaisin, mutta joukosta löytyy myös mielipiteitä, joiden mukaan keskusta on kampanjan myötä palaamassa juurilleen, alkuperäisten arvojen äärelle - kotiin.
Kampanjan tunnuslause on moniulotteinen ja sen voi ymmärtää usealla tavalla, mutta keskeisenä viestinä lienee, että kodissa tapahtuvan työn arvostusta nostettaisiin yhteiskunnassamme uudelle tasolle. Tähän ajatukseen on helppo yhtyä, sillä itse koen kodin ja perheen olevan yhteiskunnan merkittävin instituutio, jossa luodaan ihmisten hyvinvoinnin perusta. Mikäli kodin mahdollisuudet ylläpitää hyvinvointia menetetään, ovat kaikki muut ponnistelut hyvinvoinnin ylläpitämiseksi turhia.
Kodin ja kasvatustyön arvostuksen väheneminen näkyy valitettavasti yhteiskunnassamme monella tapaa. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat lasten kotihoidon hyötyjä kyseenalaistavat puheenvuorot. Esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja, Juhana Vartiainen, ilmoitti keväällä pitävänsä lasten kotona tapahtuvaa hoitoa "ihanana velttoiluna", jota ei hänen mielestään pitäisi tukea verovaroin.
Lastenhoito ja kasvatustyö ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan haastavimpia tehtäviä yhteiskunnassamme. Se, että valtiollisen instituution ylijohtaja ei arvosta näitä tehtäviä, ei tee tästä työstä yhtään helpompaa. Voisin melkein olla varma, että mikäli Vartiainen kävisi parin viikon TET-jakson perheessä, jossa lapset hoidetaan kotona, saattaisi hänen arvostuksena lastenhoitoa kohtaan kasvaa. Ja toisaalta, jos kotonaan lapsia hoitava isä tai äiti viettäisi ylijohtajan kanssa työpäivän hänen konttorillaan, voisi työskentelyä seuraavan vanhemman mieleen nousta kysymys: Pitääkö tätä ihanaa velttoilua tukea verovaroin, sillä myös VATT:n palkkakulut, aivan kuten kotihoidon tukikin, kustannetaan verovaroista?
Perinteiset tavat, arvot ja perinteet ovat menettämässä arvostustaan yhteiskunnassamme. Talouselämän opit leviävät entistä laajemmalle ja asiat saadaan vertailukelpoisiksi ainoastaan liittämällä niihin hintalappu. Ongelma kuitenkin on, että perinteisten asioiden merkitystä on mahdoton osoittaa euromääräisenä, tai jos on, näkyvät tulokset niin pitkällä viiveellä, että kvartaalitaloudessa niitä ei malteta odottaa. Nykyaikana ainoastaan laskelmiin perustuva taloudellinen hyöty on hyväksyttävästi tavoiteltavaa hyötyä, johon uskalletaan panostaa.
Vaikka en pysty tarkasti todistamaan, että ihmisten kotioloihin panostaminen toisi rahallista hyötyä, olen valmis ponnistelemaan sen puolesta, että koteihin tuotavien palveluiden määrä ja laatu kasvaisi myös Vihdissä. Olen varma, että kodeissa on hyvinvoinnin perusta ja hyvinvointivaltion toimintaedellytysten turvaaminen täytyy aloittaa panostamalla siihen, että kodeissamme olisi kaikki hyvin.
Kodeissa tehtävän työn arvostus on nostettava oikealle tasolle ja tämän tulisi näkyä myös työstä maksetussa korvauksessa, sillä se ei ole ainoastaan toimeentulo- vaan myös arvostuskysymys. Tällaisia kotona tehtäviä töitä ovat ainakin lastenhoito ja omaishoitajien tekemät työt. Lisäksi koteihin voisi tuoda apua lanseeraamalla jälleen omasta lapsuudestani tutut kodinhoitajat perheiden tueksi.
On kotiin tulon aika! Käy katsomassa keskustan vaalivideo alla olevasta osoitteesta ja osallistu keskusteluun: Mitä palveluita toivoisit tuotavan lähemmäksi kotiasi? Olisiko vanhoille kunnon kodinhoitajille vielä tarvetta? Onko lastenhoito kotona ihanaa velttoilua?
http://www.youtube.com/watch?v=u8MLbuKwLfo
Keskusta on ottanut vaalikampanjansa tunnukseksi lauseen: "On kotiin tulon aika". Tämä teema on jakanut mielipiteitä internetin eri keskustelupalstoilla. Osa pitää lausetta liian "lällynä", osan mielestä tällä yritetään vain kalastaa perussuomalaisiin loikanneita ex-keskustalaisia takaisin, mutta joukosta löytyy myös mielipiteitä, joiden mukaan keskusta on kampanjan myötä palaamassa juurilleen, alkuperäisten arvojen äärelle - kotiin.
Kampanjan tunnuslause on moniulotteinen ja sen voi ymmärtää usealla tavalla, mutta keskeisenä viestinä lienee, että kodissa tapahtuvan työn arvostusta nostettaisiin yhteiskunnassamme uudelle tasolle. Tähän ajatukseen on helppo yhtyä, sillä itse koen kodin ja perheen olevan yhteiskunnan merkittävin instituutio, jossa luodaan ihmisten hyvinvoinnin perusta. Mikäli kodin mahdollisuudet ylläpitää hyvinvointia menetetään, ovat kaikki muut ponnistelut hyvinvoinnin ylläpitämiseksi turhia.
Kodin ja kasvatustyön arvostuksen väheneminen näkyy valitettavasti yhteiskunnassamme monella tapaa. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat lasten kotihoidon hyötyjä kyseenalaistavat puheenvuorot. Esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja, Juhana Vartiainen, ilmoitti keväällä pitävänsä lasten kotona tapahtuvaa hoitoa "ihanana velttoiluna", jota ei hänen mielestään pitäisi tukea verovaroin.
Lastenhoito ja kasvatustyö ovat aina olleet ja tulevat aina olemaan haastavimpia tehtäviä yhteiskunnassamme. Se, että valtiollisen instituution ylijohtaja ei arvosta näitä tehtäviä, ei tee tästä työstä yhtään helpompaa. Voisin melkein olla varma, että mikäli Vartiainen kävisi parin viikon TET-jakson perheessä, jossa lapset hoidetaan kotona, saattaisi hänen arvostuksena lastenhoitoa kohtaan kasvaa. Ja toisaalta, jos kotonaan lapsia hoitava isä tai äiti viettäisi ylijohtajan kanssa työpäivän hänen konttorillaan, voisi työskentelyä seuraavan vanhemman mieleen nousta kysymys: Pitääkö tätä ihanaa velttoilua tukea verovaroin, sillä myös VATT:n palkkakulut, aivan kuten kotihoidon tukikin, kustannetaan verovaroista?
Perinteiset tavat, arvot ja perinteet ovat menettämässä arvostustaan yhteiskunnassamme. Talouselämän opit leviävät entistä laajemmalle ja asiat saadaan vertailukelpoisiksi ainoastaan liittämällä niihin hintalappu. Ongelma kuitenkin on, että perinteisten asioiden merkitystä on mahdoton osoittaa euromääräisenä, tai jos on, näkyvät tulokset niin pitkällä viiveellä, että kvartaalitaloudessa niitä ei malteta odottaa. Nykyaikana ainoastaan laskelmiin perustuva taloudellinen hyöty on hyväksyttävästi tavoiteltavaa hyötyä, johon uskalletaan panostaa.
Vaikka en pysty tarkasti todistamaan, että ihmisten kotioloihin panostaminen toisi rahallista hyötyä, olen valmis ponnistelemaan sen puolesta, että koteihin tuotavien palveluiden määrä ja laatu kasvaisi myös Vihdissä. Olen varma, että kodeissa on hyvinvoinnin perusta ja hyvinvointivaltion toimintaedellytysten turvaaminen täytyy aloittaa panostamalla siihen, että kodeissamme olisi kaikki hyvin.
Kodeissa tehtävän työn arvostus on nostettava oikealle tasolle ja tämän tulisi näkyä myös työstä maksetussa korvauksessa, sillä se ei ole ainoastaan toimeentulo- vaan myös arvostuskysymys. Tällaisia kotona tehtäviä töitä ovat ainakin lastenhoito ja omaishoitajien tekemät työt. Lisäksi koteihin voisi tuoda apua lanseeraamalla jälleen omasta lapsuudestani tutut kodinhoitajat perheiden tueksi.
On kotiin tulon aika! Käy katsomassa keskustan vaalivideo alla olevasta osoitteesta ja osallistu keskusteluun: Mitä palveluita toivoisit tuotavan lähemmäksi kotiasi? Olisiko vanhoille kunnon kodinhoitajille vielä tarvetta? Onko lastenhoito kotona ihanaa velttoilua?
http://www.youtube.com/watch?v=u8MLbuKwLfo
sunnuntai 23. syyskuuta 2012
Tulevilla valtuutetuilla alkaa haasteellinen kausi
Vuoden 2012 kunnallisvaalien ehdokasasettelu päättyi tällä viikolla. Kaikkiaan manner-Suomen alueella ehdokkaaksi on asettunut yli 30 000 henkilöä. Vaikka määrä on suuri, on eri tahoilta kantautunut viestiä siitä, että kunnallisvaaliehdokkuus ei ole tällä kertaa houkuttanut ihmisiä entiseen malliin.
Ehdokkuuden houkuttelevuuden lasku ei ole yllätys. Kuntakentän tulevaisuudesta on keskusteltu viime aikoina paljon, eivätkä aiheeseen liittyvät uutiset anna mitenkään ruusuista kuvaa niistä haasteista, joiden kanssa tulevat kunnallisvaltuutetut joutuvat seuraavan neljän vuoden aikana toimimaan. Sen lisäksi, että monen kunnan taloustilanne on jo lähtökohtaisesti heikko, tuovat kansainväliset taloushuolet oman mausteensa tähän soppaan, kun globaali taantuma uhkaa viedä nekin vähäiset lisäeurot verotuloista, joilla olisi tarkoitus paikata edes yleistä kustannustason nousua. Kaikesta tästä seuraa, että tulevilla kuntapäättäjillä ei ole mahdollista ryhtyä kovin avokätisesti jakamaan lisärahaa palveluihin tai investointeihin. Edessä on varmasti kompromisseja, joiden seurauksena osa äänestäjistä pettyy.
Vihdissä ehdokasasettelu sujui viime vaalien tapaan. Ehdokkaiden kokonaismäärä kunnassa jopa hieman nousi. Keskustan ehdokaslista sen sijaan oli hieman viime vaaleja lyhyempi, mutta tilanne on kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvä, sillä listalla on 33 erinomaista vaihtoehtoa, joiden tavoitteena on pyrkiä rakentamaan kotikuntaamme niin, että täällä olisi jokaisen vihtiläisen hyvä elää. Tavoite on vaikea, eikä siihen päästä yksin Keskustan voimin, vaan tarvitaan tiivistä yhteistyötä yli puoluerajojen kaikkien toimijoiden kesken. Tähän työhön tarvitsee osallistua kunnan kaikkien asukkaiden, luottamusjohdon, viranhaltijoiden, järjestöjen, yritysten, muiden kuntien sekä valtion.
Kuten kuntataloudessa valtakunnallisesti, myös Vihdissä ollaan merkittävien haasteiden äärellä, kun lähdetään laatimaan suuntaviivoja strategiakaudelle 2013-2016. Tällä hetkellä kunnassa laaditaan talousarviota vuodelle 2013 ja sen pohjana on varmasti käytetty vuoden 2012 budjettia sekä tiedossa olevia toteutuneita lukuja. Kuluvan vuoden talousarvio ei ole kuitenkaan helppo lähtökohta ensi vuoden talousarviolle, sillä vuosi 2012 budjetoitiin reilusti alijäämäiseksi jo ennakkoon. Ensimmäisen puolivuotiskauden talouslukujen toteuman perusteella voidaan sanoa, että budjetoitu tappio tuskin riittää: vuoden 2012 alijäämä tullee kaksinkertaistumaan noin 5 milj. euroon talousarvion alijäämästä. Tulevien vuosien ei voi varmasti odottaa tuovan helpotusta taloustilanteeseen, mikäli kansantaloutemme ei lähde maailmanlaajuisen talouskasvun myötä piristymään selvästi.
Kuluvan vuoden talousarvio ja tulosennuste eivät kuitenkaan anna riittävän kattavaa kuvaa kotikuntamme tilanteesta. Vaikka arvioitu alijäämä, 5 milj. euroa, onkin merkittävä summa, on tämä kuitenkin vain noin kolme prosenttia Vihdin kunnan kokonaiskuluista. Suurempi ongelma Vihdille ovat mittavat investointitarpeet sekä jo valmiiksi raskas velkataakka. Kuntamme on hyvin hankala rahoittaa vaadittavia investointeja, mikäli emme kykene parantamaan Vihdin tuloksentekokykyä, sillä tuskin uskallamme kovin paljoa lisätä velan määrää nykyisestä noin 2700 eurosta per asukas.
Edellä luetelluista haasteista huolimatta meidän olisi varmistettava, että Vihdin kunta on houkutteleva muuttokohde myös tulevaisuudessa, ja tämä edellyttää, että tarjoamamme palvelut ovat kattavat, laadukkaat ja kaikkien saatavilla. Monien muiden kasvukuntien tapaan paine investointien kasvattamiseen on valtava ja vastikään valmistunut Vihdin kunnan investointisuunnitelma osoittaakin, että ylläpitääksemme riittävän kattavan palveluverkoston, tulisi meidän investoida seuraavien vuosien aikana kymmeniä miljoonia euroja kouluihin, päiväkoteihin, infrastruktuuriin ja moniin muihin kohteisiin. Toisaalta on muistettava, että oikein suunnatut investoinnit ovat yksi merkittävimpiä keinoja turvata toimintamme rahoitus myös tulevaisuudessa, sillä investoinnit, oikein toteutettuna, maksavat itsensä takaisin ja ajan kanssa alkavat jopa tuottaa, kun niiden avulla saadaan kasvatettua vero- ja muuta tulorahoitusta.
Talouteen liittyvistä näkymistä huolimatta on syytä huomioida, että pitkällä tähtäimellä Vihdin edellytykset menestymiseen ovat erinomaiset. Menestyksen eväistä voidaan mainita ainakin mainio sijainti, hyvät liikenneyhteydet sekä kaunis ja monipuolinen luonto. Talouden suunnitelmia laadittaessa on hyvä pitää mielessä, että ainoastaan tyytyväinen vihtiläinen on tuottava kuntalainen. Mikäli rapautamme palvelurakenteen tai siirrämme sen kuntalaisten ulottumattomiin, aiheuttaa tämä pitkällä aikavälillä sen, että ihmisten tekemät valinnat asuinpaikan suhteen alkavat vaikuttaa kuntamme tulorahoitukseen ja joudumme jatkuvaan kierteeseen, jossa kustannuksia karsimalla yritämme vuosi toisensa jälkeen sopeuttaa taloutta vastaamaan laskevia tuottoja – aina liian myöhään. Tämä on syytä pitää mielessä myös nyt, kun mietimme vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseksi.
Minkälaisia painotuksia sinä kaipaisit Vihdin tuottamissa palveluissa? Mitä tarvitaan lisää ja vastaavasti, mistä olisit valmis luopumaan? Vai pitäisikö lisäpalvelut tuottaa velkarahalla tai veronkorotuksilla? Toivon, että osallistuisit keskusteluun nyt tai myöhemmin, sillä näitä keskusteluja joudumme käymään kunnassamme joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)